Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (11)

Het downloaden van films, series en muziek is legaal.
Het downloaden van software en games is illegaal.

We spreken hier uiteraard van zaken waar normaal gesproken voor betaald moet worden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
??? Het downloaden van mediabestanden waar copyright op rust (niet voor niets) is per definitie ILLEGAAL.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Maar voor films en muziek hoor je toch ook te betalen? Waarom is dat dan wel legaal?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Zolang het voor eigen gebruik is, is het downloaden van films en muziek legaal. Waarom dat zo is, weet ik weet, maar het is zo.
Software en games zijn Europees extra beschermd, en mogen om deze reden niet gedownload worden, ook niet alleen voor eigen gebruik. Zie bronnen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
De rechters lopen misschien een beetje achter met hun uitspraken en hun idee dat downloaden hetzelfde is als de geoorloofde thuiskopie, maar downloaden=dupliceren=in strijd met de auteurswet. Bij diefstal, wat het in feite is, zijn heler en de dief toch ook alle twee fout? Vanwaar dan het onderscheid bij downloaden van bestanden waar geen rechten over zijn betaald.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik maakte slechts de analogie met diefstal om het vergelijk te trekken met het principe er achter.
Wat je nu beweert is dat de hele wet op het auteursrecht dus niet deugd? Of je nou rechten koopt of een plaatje met het stuk er op, hoe dan ook, als niemand iets meer koopt is het snel over met de verspreiding van muziek, want muziek kun je niet gratis verspreiden. Dan zijn we terug bij de middeleeuwen waar een muzikant geen droog brood kon verdienen en afhankelijk was van giften. Een prestatie moet beloond worden, gebeurt dat niet dan kan diegege die de prestatie levert niet rondkomen en wordt muziek niet veel meer als hobbymatig geknutsel door liefhebbers en filantropen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dit staat los van het feit dat ik het roerend met je eens ben dat heb eens afgelopen moet zijn met het zakkenvullen van platenmaatschappijen en aanverwante instanties, tussenpersonen tussen de artiest en de consumerende muziekbeluisteraar. Waardoor sommige artiesten nog rijker worden dan ze al zijn misschien...
Wat dat betreft is het het downloaden niet negatief, het doet de knuppel in het hoenderhok gooien, een noodzakelijk 'kwaad' zou je kunnen zeggen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik moet je deels gelijk geven en deels ongelijk.
En laat die politiek maar hun ding doen, ook zoveel mogelijk hun zakken vullen dus. Over die ene prestatie (een hit) en daar absoluut gruwelijk rijk van worden dat klopt natuurlijk niet. Ik heb ook niet 123 een beter idee daarover maar het is net als met patenten. Iemand had ooit het geluk om de eerste te zijn met een briljant idee en wordt daar vervolgens stinkend rijk mee, niet in verhouding met de prestatie zijnde dus, waar het me hier om gaat. Waar ik je helaas ongelijk moet geven is je suggestie dat goeie musici kunnen bestaan van optredens alleen. Dat is niet zo. Ik heb zo'n 10 jaar getoerd met prof. bands en voor hun de merchandise gedaan. Alle bands leunden stevig op de verkoop van CD's en DVD's. Als die er niet waren konden we niet rondkomen!
Een grote beroemdheid waarvoor flinke gages worden neergelegd weet ik niet, misschien, maar de middenmoot red het daar niet mee. De verkoop van plaatjes doen daar wel degelijk toe. Nou was het wel zo dat door de directe verkoop er veel meer marge bij de optredens wordt gemaakt, wat wel zo prettig is :-)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Downloaden is hier in Nederland niet illegaal, ook al is het illegaal geüpload.
Illegale bestanden uploaden is wel illegaal in Nederland.
Dat ligt er aan, films en muziek is legaal. Dit geldt niet voor software waar een licentie/product code voor nodig is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Als je het gratis van internet afhaalt wel. De mensen die het gemaakt hebben horen er geld voor te krijgen!

Toegevoegd na 2 minuten:
Dan bedoel ik dus de dingen waar je normaal gesproken voor moet betalen maar die jij dan zomaar voor niks van internet afhaalt!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
In Nederland is het downloaden voor eigen gebruik nog altijd toegestaan.
Dit is niet in elk land zo. Ze zijn bezig om het downloaden in Nederland ook te verbieden maar dit zal nog niet zo snel gaan gebeuren.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat verschilt helemaal wat je download, als je gewoon freeware download is er helemaal geen probleem.

het is pas illegaal als je dingen met copyrights gaat downloaden, zoals computerspellen, films of muziek.

ik download zelf meestal mijn muziek van youtube af met realplayer, ik weet eigenlijk niet of dat illegaal is
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Downloaden is legaal, maar seeden (uploaden vanuit een Bittorrent Client zoals µtorrent) is illegaal

Toegevoegd na 1 minuut:
zolang je de gedownloade software/films alleen voor jezelf gebruikt, dus niet verkoopt of verhuurt, mag het voor zover ik weet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Het gebruik van een bittorrent-programma is geheel legaal.
Het opslaan en verspreiden van torrents (kleine filetjes nodig om het downloaden te faciliteren) is mogelijk binnenkort verboden.
Je vraag is uit te splitsen in meerdere delen. Hetgeen WAT je download, van welke herkomst het is en of er copyright op rust maakt uit of het downloaden geoorloofd is.

Bij de wet is geregeld dat het ongeoorloofd dupliceren van materiaal wat onder de auteurswet valt niet is toegestaan.
Zie http://wetten.overheid.nl/BWBR0001886/geldigheidsdatum_28-01-2011

De manier hoe je het hebt verkregen is niet van belang. Het gaat vooral om het moment dat je het materiaal in je bezit hebt.

Praktisch gezien is de onderverdeling:

Legale downloads:
- Mediabestanden (films, muziek, boeken, tijdschriften, foto's) en software (programma's, plug-in's, templates, etc.) waarvoor een vergoeding wordt gevraagd middels officiële kanalen.
- Mediabestanden en software waarvan uitdrukkelijk geen vergoeding wordt gevraagd door de producent ervan. Deze software heet ook wel eens freeware of is als shareware of demo-versie een beperkte tijdsduur te gebruiken.

Illegale downloads:
- Mediabestanden waar in het geheel geen vergoeding is over betaald aan de rechthebbende eigenaren van het auteursrecht waar een vergoeding werd gevraagd
- Software die als volledig operationele versie geïnstalleerd is waarbij al dan niet de autorisatie is omzeild, meestal door een gekraakte versie van het hoofdprogramma of een niet geregistreerde serial code
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Nee hoor, downloaden is niet illegaal, dat hoort namelijk bij het open internet wat voor iedereen toegankelijk is en moet zijn.

Het is maar net wat je onder downloaden verstaat; je hebt namelijk het downloaden van muziek, films en series, dit is niet illegaal. Je hebt ook nog het downloaden van software en games (cracks) dit is wel illegaal.

Nu heb je ook nog het woord uploaden; dit is in elke geval illegaal zolang het niet door je zelf gemaakt is of als je geen toestemming hebt van de huidige ontwikkelaar of eigenaar. Het uploaden van; muziek, films, series, games en software is illegaal, behalve zoals hier eerder al gezegd is; wanneer het door jezelf gemaakt is uiteraard niet.

Toegevoegd na 3 minuten:
Wanneer het download "Freeware" is dan is het uiteraard niet illegaal, "Trialware" kun je voor een bepaald periode gratis gebruiken waarna je vervolgens een eenmalig bedrag moet betalen of een maandelijks bedrag. Je hebt dan ook nog "Shareware" hier moet je wel een vast of maandelijks bedrag voor betalen wil je het legaal kunnen gebruiken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Het hangt af van wat u downloadt. De download van het materiaal onder het auteursrecht is illegaal.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Nee, er bestaat niet zoiets als "illegaal downloaden". Ook het downloaden van software waarvoor een licentie vereist is, is volkomen legaal. Wanneer je gebruik maakt van een crack of keygen om de licentie te omzeilen, dan is er sprake van illegale activiteiten.

Maar downloaden is dus per definitie legaal.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dingen die normaal geld zouden kosten gratis downloaden is in Nederland NIET illegaal, maar uploaden ervan wel.
Via BitTorrent is het meestal wel illegaal, want dan ben je ook aan het uploaden naar andere mensen die dat ook willen downloaden.
Behalve als je dat uitzet, maar iets wat officieel is zoals een liedje van YouTube downloaden en uploaden is legaal, want de bron is legaal geüpload.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding