Ga naar de inhoud

Wandelen in de natuur: dit zijn 7 belangrijke gezondheidsvoordelen

Update:
Wandelen in natuur gezond

Dat wandelen goed voor ons is, weten we allemaal. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten, spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal door op vooruit. Maar hoe zit dat eigenlijk? Wetenschappelijke studies bewijzen dat het vanwege deze 7 redenen goed is voor je gezondheid.

1. Het zorgt voor stressreductie

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat regelmatig tijd doorbrengen in de natuur zorgt voor een lager stressniveau. Naast de natuurlijke omgeving zorgt ook de geur van de natuur voor een reductie van stress. De geur van veel bloemen, waaronder jasmijn, seringen en rozen, hebben bewezen ontspannend te werken. Het is zelfs aangetoond dat de geur van verse dennen depressiviteit en angst vermindert.

2. Landschappen maken je gelukkiger

Het doorbrengen in de natuur heeft een positief effect op je stemming. Tijdens het wandelen in de natuur prikkel je je zintuigen, door bijvoorbeeld de geur van de bomen en het voelen van de wind en de zon. Daarnaast maakt je lichaam de neurotransmitter serotonine aan. Serotonine – ook wel het gelukshormoon genoemd – werkt kalmerend op onze stemmingen en emoties. Serotonine kan stress, angst, depressiviteit en slapeloosheid verminderen.

3. Buiten wandelen zorgt voor meer opname van zuurstof

Beweging zorgt ervoor dat er meer zuurstof in je lichaam wordt aangemaakt. Omdat er bij het wandelen meer zuurstof in je bloed zit, worden je organen en cellen beter gevoed. Vooral je longen nemen tijdens het wandelen beter zuurstof op en transporteren deze hoeveelheid zuurstof naar je hart- en bloedvaten. Wanneer je veel zuurstof binnenkrijgt, kan je lijf beter zijn werk doen en zichzelf beter ontdoen van afvalstoffen. Ook de zuurtegraad van je lichaam blijft in balans door de hoeveelheid zuurstof in je bloed.

4. Zonlicht buiten is de belangrijkste bron van vitamine D

Vitamine D is nodig om calcium uit voeding in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Vitamine D is dus cruciaal voor je metabolisme en de gezondheid van je botten. Omdat het erg lastig is om je dagelijkse portie vitamine D uit voeding te krijgen, raden we het aan deze vitamine tot je te nemen door dagelijks te gaan wandelen. Als buiten ook nog eens de zon schijnt, krijg je extra vitamine D binnen. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D.

5. Wandelen geeft een positief effect op bloeddruk en bloedvaten

Dat bewegen gezond is, is iedereen wel bekend. We raden dan ook aan om minimaal 30 minuten per dag buiten te wandelen. Als je bedenkt dat wandelen bijna net zo effectief is als fanatiek sporten, is het aan te raden om dagelijks te gaan wandelen. Als je wandelt in een stevig tempo, stijgt je hartslag en ga je sneller ademhalen, waardoor je je conditie traint. Je hart wordt hierdoor sterker, wat weer een positief effect heeft op je bloeddruk en je bloedvaten. De kans op hart- en vaatziekten kan hierdoor afnemen. Tot slot maakt wandelen je spieren losser, waardoor je je veel energieker voelt.

6. Je blijft op gewicht of raakt sneller gewicht kwijt

Omdat je wandelen in vergelijking met hardlopen langer volhoudt, kun je veel energie verbruiken. Daarnaast verbrand je tijdens wandelen relatief veel vet. Tot slot maak je gebruik van je benen, waardoor je je beenspieren traint. Hierdoor krijg je ook een betere bloedcirculatie en heb je minder kans op zwellingen in je benen. Daarnaast blijf je ook nog eens goed op gewicht – of raak je zelfs gewicht kwijt!

7. Door meer te wandelen slaap je beter

Wandelen is een natuurlijk medicijn voor een goede nachtrust. Een dagelijkse wandeling reguleert namelijk je dag- en nachtritme en zorgt voor meer ontspanning. Hierdoor slaap je makkelijk in en door, en verbetert het de kwaliteit van je slaap. Een wandeling langs de kust is het meest effectief, blijkt uit onderzoek. Als je het helemaal goed wil doen, maak dan je wandeling in de ochtend bij mooi weer. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat deze wandelingen het meest effectief zijn omdat je jezelf vroeger blootstelt aan daglicht/zonlicht.

Ga jij lieven naar buiten om te fietsen dan om te wandelen? Lees hier alle gezondheidsvoordelen van fietsen.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: