Ga naar de inhoud

Zweetvoeten, bah! Wat kun je eraan doen?

Update:

Niet gek dat je voeten zweten: elke voet heeft maar liefst 250.000 zweetklieren. Als je sokken nat van de zweet zijn en je voeten beginnen ook nog eens te stinken, dan wordt het wel tijd om in te grijpen. Wat kun je doen om zweetvoeten te voorkomen? En wat kun je tegen het stinken doen?

Heb je gesport, een lange wandeling gemaakt of de hele dag gestaan, dan is het niet gek dat je voeten dan gaan zweten. Het schijnt dat elke voet meer dan 200 ml. zweet op een dag kan produceren. Dat is een drinkglas vol! Voeten die zweten zijn geen probleem, maar mensen met zweetvoeten hebben elke dag kletsnatte sokken. Bovendien zijn vochtige voeten bevattelijk voor voetschimmels en bacteriën, die ook nog eens een vieze geur kunnen veroorzaken. Gelukkig is er genoeg tegen te doen.

Hou voeten zo droog mogelijk

Begin bij het begin: hou voeten zo droog mogelijk. Dat kan door vooral katoenen of wollen sokken te dragen, want nylon sokken zorgen onvermijdelijk voor zwetende voeten. Draag niet te warme schoenen, het liefst van echt leer of canvas, en kies voor sandalen of slippers als het weer en de omstandigheden het toelaten. Ben je thuis, doe dan je schoenen uit en loop lekker op blote voeten. Op die manier blijven je voeten koel en droog.

Anti-perspirant spray

Zweten je voeten meer dan normaal? Dan kun je een anti-perspirant spray gebruiken, een spray die zweten tegengaat. In het uiterste geval is een botox-behandeling voor de voeten mogelijk, want botox kan de zweetklieren lam leggen. Mensen met extreme zweetvoeten kunnen ook een iontofarese-behandeling ondergaan, waarbij de voeten in voetbadjes met hele lichte stroomschokjes worden behandeld.

Voorkom schimmels en bacteriën

Op schone voeten hebben voetschimmels en bacteriën geen kans. Elke dag je voeten goed wassen en afdrogen is een goed begin, op warme dagen of na het sporten kan dat nog wel een keertje extra. Speciaal voetenpoeder (of een beetje baking soda) op de onderkant van de voeten en vooral tussen de tenen, kan ervoor zorgen dat de voeten langer droog blijven. Ook voetenbadjes kunnen schimmels en bacteriën voorkomen, bijvoorbeeld een koud badje met zwarte thee, met zeezout of met azijn
Voetverzorging speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van stinkende voeten. Hou teennagels kort en vijl eelt regelmatig van de voeten, of laat dat doen door een pedicure. Als eelt vochtig en warm wordt, bijvoorbeeld in schoenen, is het de perfecte voedingsbodem voor allerlei schimmels en dat wil je voorkomen.

Schoenen en sokken in de hete was

Heb je last van zwetende en van stinkende voeten? Wissel je schoeisel dan regelmatig af, draag hetzelfde paar schoenen niet twee dagen achter elkaar. De bacteriën die de nare geur veroorzaken, kunnen namelijk in je schoenen blijven hangen. Een antibacteriële schoenenspray of schoenenpoeder kan dat probleem verhelpen. Sportschoenen en canvas vrijetijdsschoenen kunnen in de wasmachine. Ruiken ze vies, stop ze dan in een oude kussensloop en was ze op minimaal 55 graden, met gewoon wasmiddel, en laat ze een dagje drogen. Ook sokken kun je het beste op die temperatuur wassen: bij lagere temperaturen kunnen de bacteriën de wasmachine overleven.

Schimmels en bacteriën: aanpakken!

Heb je ondanks alle voorzorgsmaatregelen tóch een bacterie of een voetschimmel te pakken? Pak dat dan zo snel mogelijk aan, want het gaat niet vanzelf over. Hou je voeten zo schoon en droog mogelijk en gebruik antibacteriële producten, zoals tea tree olie en sprays, om de bacteriën aan te pakken. Koop een speciale crème om voetschimmel en zwemmerseczeem aan te pakken, ga eventuele schimmelnagels te lijf met anti-schimmel-lak of kalknagel-stift.

Naar de huisarts?

Zweten je voeten heel erg, en wordt het niet minder? Zijn voetschimmels hardnekkig en zijn ze na drie weken nog niet verdwenen? Ga dan naar de huisarts om te overleggen hoe je dit moet aanpakken. Voor mensen met diabetes is allertheid op voorzichtig omgaan met wondjes en blaasjes aan de voeten belangrijk, zij kunnen beter sneller naar de dokter ermee gaan.

Heb jij geen last van zweetvoeten, maar zijn wintertenen meer het probleem? Wij geven ook tips om van je wintertenen af te komen. 

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: