Ga naar de inhoud

Redenen en tips om een goede relatie met je buren te krijgen


‘Beter een goede buur dan een verre vriend’, is wat er vaak wordt gezegd. En dat is waar. Maar waarom eigenlijk? Wij zijn op zoek gegaan naar redenen waarom een band met je buren zo belangrijk is. En hoe je ervoor zorgt dat je zelf een goede relatie opbouwt met je buren.

Waarom is een relatie met je buren belangrijk?

Een goede relatie met je buren is zo belangrijk, omdat je niet aan ze ontkomt. Om je ergens thuis te kunnen voelen, moet er een bepaalde sfeer hangen. Die sfeer creëer je door een band op te bouwen met de mensen in je directe omgeving. Bovendien is het menselijk dat we ergens bij willen horen, ook in een straat of buurt.   

Hoe zijn de burenbanden in Nederland?

Hoewel 70 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt om goede buren te hebben, is de band over het algemeen niet heel diepgaand. Dat komt doordat we al snel tevreden zijn. Zolang we het thuisgevoel krijgen, af en toe een praatje maken met de buurman en eventueel kunnen aankloppen voor een pak suiker of het bewateren van planten tijdens de vakantie, zit het volgens de meesten meer dan goed.

Hoe zorg ik voor een band met mijn buren?

Onthoud dat buren niet je vrienden hoeven te worden. Zeker in plaatsen waar continu wordt verhuisd, hebben bewoners het idee dat ze hun buren toch niet meer terugzien. Forceer het dus vooral niet, als het er niet inzit. Het is van belang dat je weet wie er in je omgeving woont en dat je laat weten dat je openstaat voor contact. Vraag eens hoe het gaat aan de buurman of help de buurvrouw een keer met het tillen van de boodschappen. Door contact te houden met je buren heb je immers anderen die een oogje in het zeil houden en een adres om langs te gaan voor een kop koffie om eenzaamheid tegen te gaan.

Wanneer kan ik aan mijn burenband werken?

Er is geen beter moment om iets te organiseren met of voor je buren dan op Nationale Burendag. Dit is de dag waarop we sinds 2006 het contact met onze buren vieren. Douwe Egberts kwam met het initiatief, nadat uit onderzoek bleek dat Nederlanders activiteiten met de buurt leuk vinden, maar het moeilijk vinden om deze zelf te organiseren. Nu is dat een stuk makkelijker gemaakt.

Burendag vier je zo

Ook dit jaar wordt Burendag – ondanks de anderhalve meter maatregelen – gevierd op de vierde zaterdag van september. Dit is de dag waarop je irritaties of overlast van je buren even vergeet. Het is een dag van gezellig samenkomen om iets goeds te doen voor elkaar en de buurt. Wist je dat je bij het Oranjefonds een aanvraag kunt doen om een bijdrage te krijgen voor Burendag? Op de website van Burendag vind je aan welke voorwaarden je moet voldoen. 

Top 10 activiteiten op Burendag

1.    Buurtontbijt 
2.    Schoonmaken, klussen en tuinieren
3.    Huis-aan-huis borrel
4.    Jeu de boules
5.    Vogelhuisjes maken
6.    Buurtconcert
7.    Burenbingo
8.    Buurtquiz
9.    Stoepdiner 
10.  Buurtbarbecue

Een buurtbarbecue organiseren op Burendag? 8 onmisbare ingrediënten voor de barbecue. Deze tips helpen je vervolgens om je barbecue schoon te maken én te houden.

Meer over: