Ga naar de inhoud

Gas duurder? Dit kan je doen om minder te verbruiken


We kunnen er helaas niet omheen, het leven wordt duurder. Prijzen voor een volle tank rijzen de pan uit, boodschappen zijn duurder dan ooit. Ook de gasprijzen tikken recordprijzen aan. Ondanks de compensatie van het demissionaire kabinet, kan je energierekening hoog uitvallen dit jaar. Dit zijn 15 tips voor een zo laag mogelijk gasverbruik die je weinig tot geen geld kosten.

Volgens Milieu Centraal en Energiebank gaat het overgrote deel van je gasverbruik naar verwarming en warm water. Hoeveel gas je verbruikt en je uiteindelijk moet betalen, heb je voor een groot deel zelf in de hand. 

15 tips voor minder gasverbruik:

1.    Zet je verwarming een graadje lager 

De meest voor de hand liggende tip: zet je verwarming één graad lager dan normaal. Hierdoor bespaar je op een makkelijke manier veel energie. Staat hij momenteel op 21, 5 graden? Zet hem dan een paar dagen op 21 graden. Ga steeds een halve graad lager, tot je je er comfortabel bij voelt. Zo bespaar je 6 procent op je energierekening. Heb je het toch wel koud? Trek dan een extra trui aan of wintersokken of schaf een comfortabel kleed aan voor op de bank (staat ook nog gezellig).  

2.    Beweeg, wordt warm én maak schoon

Wie beweegt, krijgt het snel warm. Je kunt natuurlijk een rondje wandelen, maar ook deze beweging nuttig inzetten door je huis te gaan schoonmaken. Vul je emmer met water, pak die dweil en ga aan de slag met de grote schoonmaak. Pak die overvolle keukenkastjes eens aan, alle lampen en deuren of je berghok. Ben je binnen klaar dan zijn er vast nog klussen in het najaar die op je wachten. 

3.    Verwarm je huis niet te lang 

Zorg dat je je huis niet te lang verwarmt. Als er overdag niemand thuis is, is het slim om de verwarming op 15 graden te zetten, net zoals in de nacht. Let wel op, als je vloerverwarming hebt is het verstandig om het op minimaal 17 graden te zetten. Anders duurt het opwarmen te lang en is het koud in huis. Het moet wel aangenaam in huis blijven. Ga je naar bed? Zet dan al een paar uur van tevoren de verwarming uit. Je zult zien dat je huis echt nog wel een tijdje warm blijft. Hierbij geldt wel, hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe beter deze tip werkt. 

4.    Draai je kachel lager als je weggaat en laat je huis regelmatig luchten

Veel mensen hebben altijd hun kachel aan. Dit is niet goed voor je energieverbruik. Pak het daarom slim aan. Als je (even) weggaat, draai hem dan wat lager. Daarnaast is het ook heel goed om regelmatig je huis te luchten. Dankzij deze frisse lucht stijgt de temperatuur in huis sneller als je de verwarming aanzet. Win-win! Zet dan wel even de kachel uit, anders stook je voor niets.

5.    Draai de radiatorkranen bijna dicht van de kamers die je weinig gebruikt

Over voor niets stoken gesproken: heb je kamers die je weinig gebruikt? Draai hier de radiatorkranen dan (bijna) dicht, anders verwarm je voor niets. Als je je slaapkamer alleen gebruikt om te slapen, is het slim om een elektrisch deken, extra deken of kruik te gebruiken in plaats van de kachel de hele dag aan te laten staan.

Houd vervolgens de deuren van de rest van de kamers dicht, zodat er geen warmte ‘ontsnapt’ van de verwarmde naar onverwarmde kamers. Kleine deurdrangers zijn hiervoor een slimme oplossing. 

6.    Plaats radiatorfolie voor op de muur achter een radiator

Als je radiatorfolie op de muur achter een radiator plaatst, kaatst de folie de warmte terug. Zo verspil je heel makkelijk al snel veel minder warmte. Je kunt ook kiezen voor radiatorventilatoren, deze plaats je onder de verwarming. Je kamer warmt sneller op, omdat ze de warme lucht omhoog plaatsen. 

7.    Verdiep je in de mogelijkheden van je cv-ketel 

Tegenwoordig kan je bij bijna elke cv-ketel de temperatuur instellen van het water dat door de radiatoren gaat. Meestal is dit erg hoog ingesteld. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe lager je deze temperatuur kan zetten. Controleer ook de waterdruk van je cv, vul hem bij als dat nodig is en ontlucht je radiatoren. Hoe je dat doet? Dat lees je in dit artikel: hoe ontlucht ik mijn radiator. 

TIP: Meestal staat je cv-ketel afgesteld op de comfortstand, waardoor het water altijd warm gehouden wordt. Dat kost veel energie, wat zonde is. Zet je cv-ketel op de eco-stand, je moet misschien wel iets langer wachten totdat het warm wordt, maar bespaart hierdoor flink wat gas. 

8.    Douche korter of ergens anders

Je kunt eenvoudig kosten besparen door minder lang te douchen en het water minder warm te zetten. Als je een sportschool abonnement hebt, is het slim om daar te douchen. Scheelt jou weer! Ook slim om een energiebesparende douchekop aan te schaffen. Deze verbruikt minder water omdat er een begrenzer is ingebouwd. Zo bespaar je al snel tienduizenden liters water en gas per jaar! 

9.    Kies voor een (donker)groen energielabel 

Ben je van plan een nieuw apparaat aan te schaffen? Let dan goed op het energielabel. Dit label geeft aan hoeveel energie je apparaat verbruikt. Vanaf 1 maart 2021 hebben koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines en televisies een nieuw energielabel. Het loopt sindsdien van A (donkergroen) tot G (rood). Hoe groener, hoe energiezuiniger.

10.    Kook slim en bespaar 

Ook in de keuken bespaar je eenvoudig energie. Kook water in een waterkoker in plaats van een pan of fluitketel, gebruik niet meer kookvocht dan nodig en bak zo kort mogelijk. Kies bijvoorbeeld voor een stukje zalm dat 2 minuten moet bakken in plaats van vlees wat 2 uur moet sudderen. 

11.    Ga je voor een langere tijd weg? Zet dan alles uit 

Ga je een weekendje weg of ga je op vakantie? Haal dan zoveel mogelijk stekkers van apparaten uit het stopcontact. Je kijkt thuis dan toch geen televisie, zit niet achter de computer, luistert niet naar de radio en zet geen koffie. Hiermee bespaar je veel energie en verminder je de kans op bliksemschade. Als je voor een langere periode weggaat, kan je de verwarming ook helemaal uitzetten. Het is slim om je vriezer leeg te maken en te ontdooien. Dat is goed voor je vriezer en je energieverbruik! 

12.    Koop zo min mogelijk (huishoudelijke) apparaten 

Elk apparaat verbruikt stroom en zorgt voor een hogere energierekening. Denk daarom goed na welke apparaten je echt nodig hebt. Als je je was aan de lijn droogt, heb je geen droger meer nodig. Als je een was-droogcombinatie hebt, heb je geen wasmachine én droger meer nodig. Hetzelfde geldt voor de oven en een magnetron: een combi is ideaal. Scheelt weer wat grote apparaten. Tot slot kan je je vaatwasser ook gedag zeggen als je met de hand de afwas doet. Draai de kraan wel dicht tijdens het afwassen en was in een teiltje. Het is misschien wel iets meer werk, maar het kan je bij elkaar zo rond de 500 kWh per jaar schelen.

13.    Zeg de volgende apparaten gedag

Sommige apparaten zijn leuk om te hebben, maar heb je ze nou echt nodig? Deze apparaten verbruiken ontzettend veel energie! 

  • Elektrische boiler
  • Waterbed
  • Tuinvijverpomp
  • Elektrische kachel
  • Pomp vloerverwarming
  • Beertender
  • Tweede koelkast of vriezer
  • Airconditioner
  • Groot televisiescherm
  • Infraroodsauna
  • Amerikaanse koelkast 

14.    Was op zo laag mogelijke temperatuur

Wil je nog meer energie en geld besparen? Stel dan je wasmachine in op een zo laag mogelijke temperatuur. Als je op 30 graden wast, kost een wasbeurt gemiddeld € 0.08. Een wasbeurt van 90 graden kost daarentegen € 0.48. Als je slim omgaat met je wasmachine bespaar je minimaal 7 procent van je totale stroomverbruik. Maak je je zorgen om hygiëne vanwege vieze schoonmaakdoekjes? Was dan je vaat- en handdoeken apart op hoge temperaturen en alle andere dingen op 30 graden.

15.    Isoleer je woning

Tot slot is er bijna altijd winst te behalen door je woning te isoleren, zeker als je een wat oudere woning hebt. Dit scheelt je al snel honderden euro’s per jaar!

Lees ook:

–       Tips om energie & kosten te besparen in huis
–       Energie besparen: weg met deze energieslurpers

Meer over: